Torre de la Sagrera
(Barcelona | La Sagrera - Barcelonès)

Barcelona - Torre de la Sagrera (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Torre de la Sagrera (Foto: Guillem Pujol, 2018)

Barcelona - Torre de la Sagrera (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

Situació Berenguer de Palou, 52-62
La Torre de la Sagrera -també dita Torre de la Marquesa, Torre Rusca, Torre del Genovés o el Xalet- és una edificació de 1875, dins de la tipologia de casa d’indians, d’un estil classicista que ens remet al barroc. Va tenir una torre quadrangular al capdamunt fins al 1941, quan va ser eliminada.

És l’únic element conservat d’un conjunt industrial format per un seguit d’addicions realitzades al llarg dels anys, especialment d’ençà de la dècada dels 1930, i del que aquest immoble en representava la peça més significativa i de major antiguitat. Aquest edifici era la casa, segurament dels propietaris o del director de la fàbrica tèxtil La Española, que en un moment donat va formar part de tot el complex de la Fabra i Coats, fundada el 1903, fruit de la fusió de la Sociedad Anónima Sucesora de Fabra y Portabella amb el grup britànic J&P Coats Ltd.

Habitada fins als anys seixanta, s'ha trobat recentment un refugi antiaeri de la guerra civil al seu subsol. Existeix un projecte de reforma dut a terme per IF arquitectes per convertir-la en casal de barri.