Sant Pere dels Pastors
(Guissona - Segarra)

Guissona - Sant Pere dels Pastors

Guissona - Sant Pere dels Pastors (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Ctra. LV-3201, km, 1,3
Formava part de l'antic terme de Fluvià i està documentat des de mitjan segle XIII. És un edifici de transició entre el romànic i el gòtic, d'una sola nau, ampla i curta, coberta amb una volta apuntada que està reforçada amb quatre arcs torals, molt poc separats entre ells, i sense absis. Al segle XVIII es va ampliar per la banda del frontis, amb un cos quadrat, cobert amb volta de creueria, amb un pis superior que fa de campanar. I a banda i banda d'aquest cos, dues porxades simètriques flanquegen el portal d'accés, adovellat, de mig punt, ornat amb el símbol de sant Pere i la data de 1725.