Castell de Lloberola
(Biosca - Segarra)

Biosca - Castell de Lloberola (Foto: Albert Esteves, 2015)

Biosca - Castell i església de Lloberola

Biosca - Castell i església de Lloberola (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Lloberola. Accés des de la ctra. C-451, km 32, 5, o des de Sanaüja
És, juntament amb el de Vallferosa, un dels castells més antics de la comarca. Es calcula que va ser iniciat pels musulmans abans de la conquesta, potser podria recular-se fins i tot al segle VIII, si atenem a les darreres investigacions fetes a la torre de Vallferosa, a la qual s'hi assembla força. Tanmateix, la majoria d'estudis publicats fins ara parlen, pel que fa a la torre, de dates properes a la fi del segle X.

Documentalment, el lloc no surt esmentat fins a l'any 1007 i el castell fins a l'any 1041. Formava part dels dominis del comte d'Urgell. Durant els segles XIII i XIV va estar en mans de la família Cardona. D'aquests va passar als Sacirera, els sarcòfags dels quals podem veure encara al cementiri que hi ha al costat del castell. Al segle XVII era dels Agulló-Pinós-Sagarriga i posteriorment consta com a possessió de la seu de Solsona.

En resta part de la muralla perimetral, que és la part més antiga, i una torre de planta trapezial, de tres pisos, la qual, en una fase posterior, va ser folrada amb un recobriment gruixut de pedra i calç que n'arrodoní les cantoneres i li atorgà el seu aspecte actual. Està considerat un dels castells preromànics més interessants de Catalunya.