Església de Santa Maria de Lloberola o del Solà
(Biosca - Segarra)

Biosca - Santa Maria de Lloberola (Foto: Albert Esteves, 2015)

Biosca - Masia al costat de Santa Maria de Lloberola

Biosca - Masia al costat de Santa Maria de Lloberola (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí que surt de Lloberola
Capella aïllada, del segle XII o XIII, situada dalt d'un promontori, prop del camí que va de Lloberola al mas Venque. No hi ha cap referència documental antiga que l'esmenti.

És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, reforçada amb dos arcs torals, i capçada amb un absis semicircular. L'absis està decorat amb quatre pilastres coronades amb petits capitells. Es veu clarament que va ser sobrealçat en època tardana, quan es degué reformar també la part del frontis. Allà hi trobem la porta principal, adovellada, de mig punt. A la façana de migdia hi ha una altra porta, aquesta de llinda recta, actualment tapiada. Damunt la porta principal hi ha una espitllera i al capdamunt, el campanar d'espadanya, de dos ulls. Va ser restaurada l'any 1950.

Molt a prop de la capella hi ha una construcció feta amb carreus irregulars, alguns de mida molt grossa, que podria ser també d'època romànica.