Convent i església de Santa Maria del Pla
(Sanaüja - Segarra)

Sanaüja - Monument a la Cultura Catalana

Sanaüja - Monument a la Cultura Catalana (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sanaüja - Convent de Santa Maria del Pla (Foto: Francesc Blasi -Arxiu C.E.C.-, 1938)

Sanaüja - Convent de Santa Maria del Pla, antic claustre

Sanaüja - Convent de Santa Maria del Pla, antic claustre (Foto: Josep Salvany -Biblioteca de Catalunya-, 1923)

Sanaüja - Convent de Santa Maria del Pla (Foto: Josep Salvany -Biblioteca de Catalunya-, 2015)

Situació Cruïlla de les carreteres C-1412a i L-314
Antic convent agustinià fundat l'any 1655 al mateix indret on hi havia hagut una antiga església, documentada des de 1051 i coneguda amb el nom de Santa Maria del Pla, que va ser la primera parroquial, amb una gran necròpolis. El conjunt actual, amb l'església i les dependències monàstiques, és obra del segle XVIII (a l'església hi ha gravada la data de l'any 1773). Després de la desamortització va passar a mans particulars.

L'església consta d'una nau rectangular, coberta amb volta de canó amb llunetes, feta amb carreus irregulars i maçoneria, i capelles laterals intercomunicades. El portal consta de tres arcs de mig punt, dos d'ells paredats, fets de maó vist. La façana té un coronament mixtilini, còncau-convex, típic del barroc. Al costat esquerre, lligat amb les dependències conventuals, hi ha el campanar d'espadanya, de dos ulls.

Pel que fa al convent, té l'entrada principal, d'arc escarser, al costat mateix de l'església. Està fet amb el mateix aparell constructiu que aquesta. A l'interior hi ha les restes del claustre, de columnes toscanes, que va ser utilitzat com a caserna de la Guàrdia Civil.

Actualment està tancat i tapiat i l'interior sembla trobar-se en molt mal estat. Al costat del convent es va habilitar l'any 1988 u espai de pícnic, centrat per un monument dedicat a la cultura catalana.