Castell de Montgrí
(Torroella de Montgrí-L'Estartit - Baix Empordà)

Torroella de Montgrí - Castell de Montgrí, des de Begur (Foto: Albert Esteves, 2018)

Torroella de Montgrí - Dues panoràmiques des del Castell de Montgrí

Torroella de Montgrí - Dues panoràmiques des del Castell de Montgrí (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Accés des del carrer Pau Casals
Situat dalt de la muntanya de Montgrí, d'una alçada de 315 m, va ser construït per encàrrec del rei Jaume II entre els anys 1294 i 1301. La seva construcció s'ha de situar dins el marc dels enfrontaments entre el rei i el comte d'Empúries, Ponç V, que senyorejava el castell veí de Bellcaire. Sotmès el comte durant el curs de les obres, aquestes van ser interrompudes i el castell no va arribar a enllestir-se mai. Tot i així, la major part de la construcció, que es conserva en molt bon estat, ja estava alçada.

És una fortificació planta quadrada, amb murs d'alçada considerable i torres circulars als angles. L'aparell està format per carreus ben tallats, disposats en filades, de mida irregular. La façana principal, abocada a migdia, s'obre amb un portal de punt rodó, al mateix eix del qual, a dalt de tot, hi ha un matacà defensiu. A les quatre façanes hi podem veure nombroses espitlleres i algues finestres geminades. A l'interior podem observar els encaixos de les antigues estances. No gaire lluny del castell hi ha la cisterna, molt ben conservada, i també la pedrera d'on s'extreien els materials constructius.

L'accés al castell es pot fer per dues vies: des de l'ermita de Santa Caterina i, la més habitual, sortint de Torroella. Al carrer de les Dunes neix un camí, ben indicat, d'uns 4 km, que en 45/50 minuts ens durà dalt del cim. És un camí fàcil, tot i que té alguns trams molt pedregosos, apte per a nens. Un cop a dalt, les panoràmiques des del castell són extraordinàries.