Capelles i creu de Santa Caterina
(Torroella de Montgrí-L'Estartit - Baix Empordà)

Torroella de Montgrí - Capella camí del Castell

Torroella de Montgrí - Capella camí del Castell (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Camí cap al Castell de Montgrí
Hi ha una llegenda que explica com va començar la història de Santa Caterina.

Fa molts anys un pastor de Torroella de Montgrí va trobar una imatge amagada entre els matolls i roques. El poble va decidir que calia guardar-la i venerar-la en una capella en el mateix lloc on s'havia trobat: la primera capella. Al cap d'un temps va desaparèixer la imatge i més tard la trobaren un xic més amunt del camí. Deduint que Santa Caterina preferia estar en aquell lloc més enlairat li van aixecar una segona capella.

Fos com fos, la història es torna a repetir. La imatge abandona el seu lloc i apareix més tard encara un xic més amunt. Se li torna a fer una tercera capella més gran i alta que les altres per venerar-la i guardar-la. En una nit de tempesta va caure un llamp a la tercera capella foradant-ne el sostre. La imatge va marxar espantada deixant-hi una petjada en una roca. Al cap de molt temps la imatge torna a aparèixer per casualitat a la vall Gran. Es feu una gran festa i s'hi construir una nova capella en aquell lloc recòndit i llunyà, aïllat entre muntanyes i al costat d'una font. Passat cert temps i veient que Santa Caterina no es movia d'aquell paradís, uns frares de Montserrat hi van construir una magnífica ermita. I des de llavors se'n diu la vall de Santa Caterina.

Quan el camí arriba a la roca nua, trobem un empedrat que ens acompanya fins a ben enllà en direcció a l'ermita de Santa Caterina. El dubte és si només ha estat empedrat el tros que veiem ara o ocupava tot el camí fins a l'ermita. L'empedrat fou obert a principis del segle XVIII i sembla que també hi van participar en la seva construcció soldats francesos aquarterats a Torroella.

Text enviat per Jesús Cano Sánchez