Església de Sant Cugat
(Albons - Baix Empordà)

Albons - Església de Sant Cugat. Pintures

Albons - Església de Sant Cugat (Foto: Manuel Genovart -Arxiu C.E.C.-, 1923)

Albons - Església de Sant Cugat (Foto: Badia-Pladevall -Gencat.cat-, 1985)

Situació Plaça Major
Església romànica d'una nau, coberta amb volta de canó, reforçada amb quatre arcs torals i capçada amb un absis semicircular. En la seva construcció es van aprofitar carreus d'època romana. Hi ha una capella lateral afegida cap als segles XVII o XVIII. Degué ser construïda a començament del segle XI i allargada cap a la fi del segle XII o inicis del XIII. La façana que dona a la plaça és d'època moderna.

A l'interior de l'església es conserva una pica baptismal, probablement d'època romànica. L'artista Ramon Pujolboira va pintar un Sant Sopar per a l'absis d'aquesta parròquia l'any 2017, amb el Montgrí, vistes del poble de fons i convilatans seus -Pujolboira vivia a Albons- com a models.