Església de Santa Maria
(La Tallada - Baix Empordà)

La Tallada - Església de Santa Maria, interior

La Tallada - Església de Santa Maria, portada

La Tallada - Església de Santa Maria, portada (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça del Castell
Integrada dins el recinte fortificat de la Tallada, és esmentada des de l'any 1151 però no apareix com a parròquia independent fins l'any 1691, quan encara es fa referència a la seva pertinença al castell.

És un edifici d'una nau, coberta amb volta apuntada, i capçada amb un absis semicircular. El frontis és rectangular, més alt que la nau, i la porta té tres arquivoltes de mig punt, amb llinda i timpà llisos. L'aparell és fet amb carreus grossos, ben tallats i enfilats. Degué ser edificada a començament del segle XIII.

Durant el segle XVI va ser fortificada, de manera que l'absis va ser sobrealçat i convertit en torre de defensa, amb espitlleres. També es van afegir les capelles laterals. Del segle XVIII és la sagristia, segurament de l'any 1770 que figura inscrit a la llinda de la porta.