Torre Martina o Torre Mirona
(Torroella de Montgrí-L'Estartit - Baix Empordà)

Torroella de Montgrí - Torre Martina o Mirona (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torroella de Montgrí - Torre Martina o Mirona, porta interior

Torroella de Montgrí - Torre Martina o Mirona, porta interior (Foto: Invarquit (gencat.cat))

Situació Camí Vell de Torroella a l'Estartit
És una masia formada per dos grans cossos, amb l'aspecte molt alterat per l'arrebossat que recobreix gran part de la façana, inclosa la torre. En aparença podria pensar-se que la torre que li dóna nom és el cos cilíndric adossat al lateral del cos principal, però no és més que l'escala de cargol que puja fins el que sí que és la torre, la construcció gran i rectangular del costat. Com a fet singular cal ressaltar que aquesta gran torre estava coberta amb una volta de creueria a l'estil de les esglésies gòtiques (es conserven només les arrencades de la volta), un estructura única al Baix Empordà. Com ha assenyalat Lluís Auquer i Framis, en aquest cas la torre no està separada de la casa ni té una funció exclusiva de defensa com a tal. Es tractava d'un casal fortificat de considerables dimensions de planta rectangular i amb uns interiors espaiosos d'una sala per planta, comunicades verticalment per una escala de cargol.

Havia estat propietat de la família Mir (d'on deriva el nom de Torre Mirona). A l'interior de la casa hi ha una porta a la llinda de la qual hi ha la data de 1576. Sembla que el primer propietari va ser Bernat Mir, documentat cap a la fi del segle XIV. L'any 1633 va passar per matrimoni a la família Martí (d'on ve el nom de Torre Martina).