Convent de Sant Agustí: claustre i portada
(Torroella de Montgrí-L'Estartit - Baix Empordà)

Torroella de Montgrí - Convent de Sant Agustí (Foto: Albert Esteves, 2015)

Torroella de Montgrí - Convent de Sant Agustí: portada

Torroella de Montgrí - Convent de Sant Agustí: portada (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Carrer Onze de Setembre
InterèsEspecial interès Interessant
El convent de Sant Agustí, de l'orde dels agustinians, ocupa tota una illa de cases, al sector sud-oest de la vila. Va ser fundat l'any 1396, però el conjunt d'edificis que ara podem veure respon a la important reforma del segle XVII (claustre i portada) i a la realitzada en època noucentista, a banda de la rehabilitació contemporània que l'ha adaptat a nous usos de caràcter social i cultural. S'ha perdut del tot l'església conventual i la capella dels Dolors, que era un edifici independent i que va sobreviure fins als aldarulls anticlericals de l'estiu de 1936. El convent pròpiament dit havia estat exclaustrat amb la desamortització l'any 1835.

El claustre, que conserva íntegrament el pis inferior i dues ales del superior, va ser construït durant la reforma del segle XVII i respon encara a l'estil dels claustres renaixentistes. En una peanya, a l'ala que dona al carrer, podem veure l'escut de l'orde i la data de 1626. El claustre està format per un seguit d'arcs de mig punt sobre columnes toscanes, l'amplada dels quals es divideix per dos al pis superior, duplicant d'aquesta manera el nombre d'arcades. Al mig del claustre hi ha el brocal de la cisterna, ara cobert amb una escultura moderna.

S'ha conservat també, adaptada a la nova construcció, la porta del recinte, d'estil barroc.