Sant Romà de Llabià
(Fontanilles - Baix Empordà)

Fontanilles - Sant Romà de Llabià

Fontanilles - Sant Romà de Llabià (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Llabià. Plaça de l'Església
L'església parroquial de Llabià està documentada des del segle XI però l'edifici que ens ha pervingut és una obra força més tardana, alçada en un moment de transició entre les formes romàniques i les gòtiques (segle XIII) o podria ser una obra retardatària ja en ple segle XIV. El seu aspecte de fortificació ve donat pel sobrealçat que es va dur a terme uns segles després (XVI-XVII), època en què es van afegir també la sagristia i el cor.

L'edifici és d'una sola nau, coberta amb volta apuntada, i capçada amb un absis semicircular. La porta està situada al frontis i té les formes típiques del segle XIV. Podria ser, per tant, coetània a la construcció de l'església o afegida amb posterioritat. És un portal adovellat, amb un escut heràldic a la clau i guardapols motllurat acabat en segles mènsules esculpides en forma de caparrons. Els batents de la porta conserven la ferramenta antiga.