Les poues o pous de glaç
(Castellterçol - Moianès)

Castellterçol - Poua de glaç de la Fàbrega

Castellterçol - Poua de glaç de la Fàbrega (Foto: Albert Esteves, 2015)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació Diversos indrets del terme
Des de mitjan segle XVII una de les indústries més actives de la comarca va ser la conservació i comercialització de neu i de glaç, una activitat que es va mantenir fins ben avançat el segle XIX. Per conservar el gel es construïen les poues o pous, unes construccions en forma de cabana ovalada, situades prop de les rieres que les proveïen de la matèria prima durant els mesos freds. El gel es tallava en blocs i, juntament amb la neu premsada, s'emmagatzemava als pous mitjançant capes recobertes de palla, vegetació i gel trossejat. En arribar la calor, i sempre transportat de nit, el glaç es comercialitzava sobretot a Barcelona, on era adquirit pels hospitals i les cases burgeses. Al terme de Castellterçol hi ha unes 25 poues inventariades, de les quals només es mantenen en peu una dotzena.