Passatge Catalunya
(Barcelona | El Camp de l'Arpa del Clot - Barcelonès)

Barcelona - Passatge Catalunya

Barcelona - Passatge Catalunya (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

Situació Passatge Catalunya
Com expliquen els arxivers de Barcelona, l'any 1845 comença a construir-se a l'antic municipi de Muntanya de Sant Martí de Provençals, al qual pertany el Camp de l'Arpa. Cases i indústries: farineres, tèxtils, adoberies, bòbiles, químiques...fet que suposa un gran augment de població, obrera i sovint, immigrada.

Per diverses causes, Cerdà no pot implantar el model de l'Eixample al barri, que hi és a tocar. Això -impediments, però d'altra banda, proximitat- impliquen l'existència de dos tipus d'edificació: habitatges petits i baixos al costat d'altres més propis de l'Eixample (ara si, en una versió més senzilla en formes i materials).

Alguns passatges, com aquest, obert el 1922 i d'altres, més antics -del Sospir, Torres d'en Trinxant, del Pistó...- han perdurat fins ara en aquest paisatge complex.

Segons indica Valentí Pons, la major part de les cases del passatge són de l'arquitecte Josep Alemany Juvé (1890-1975) de mitjans dels anys vint. Arquitecte municipal de Santa Coloma de Gramenet i Esplugues, va construir també a Montcada i Reixac i Sant Just Desvern. A Barcelona destaca l'edifici de la cooperativa de la Lleialtat Santsenca (carrer Olzinelles).