Mas les Torres
(Sant Quirze Safaja - Moianès)

Sant Quirze Safaja - Bassa prop del Mas les Torres (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Quirze Safaja - Safareig prop del Mas les Torres

Sant Quirze Safaja - Safareig prop del Mas les Torres (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Desviació a la ctra. 1413-B, km. 3
La primera referència d'aquesta masia és de l'any 1285, quan és adquirida per Guillem de la Torra. Des de llavors ha estat propietat de la família durant 25 generacions. A partir de 1680 va passar d'anomenar-se “La Torra” a "Les Torras" degut a l'adquisició de terres, tal com consta a l'arbre genealògic de la família. La casa va ser cremada l'any 1714, durant la Guerra de Successió, pels austriacistes donat que la família s'havia posicionat a favor de Felip V. Guanyada la guerra, el rei va ordenar reconstruir-la, l'any 1719.

És un edifici molt ben conservat, amb finestrals emmarcats amb carreus de pedra motllurats i amb ampits sobresortits, i portal adovellat de punt rodó. Integrada a l'edifici hi ha una capella dedicada a sant Antoni, amb campanar d'espadanya.

Molt a prop de la casa, a l'altra banda del camí, hi ha les restes d'una antiga bassa i un safareig.