Sant Pere de Marfà
(Castellcir - Moianès)

Castellcir - Sant Pere de Marfà

Castellcir - Sant Pere de Marfà (Foto: Albert Esteves, 2015)

Castellcir - Sant Pere de Marfà (Foto: Marcel Rouralt, 2015)

Situació Al costat de la masia de Marfà
Situada dalt d'un esperó, al costat de la masia de Marfà. Té un origen molt antic, consta com a església del castell de Marfà l'any 939, quan va passar a dependre de Santa Maria de Moià. El 985 consta com a parròquia independent, ja sota l'advocació de Sant Pere. L'edifici actual, de nau rectangular, és fruit d'una reconstrucció del segle XVIII, amb alguns elements, com el portal, aprofitats d'època anterior. És un portal flanquejat per dues pilastres estriades i decorat amb garlandes i fullatges. Té un campanar de torre, amb coberta piramidal, obert als quatre vents. Degué ser restaurada l'any 1856, data que apareix incisa al portal de la tanca.