Molí de Brotons
(Castellcir - Moianès)

Castellcir - Molí de Brotons (Foto: Ferran Artigas, 2022)

Castellcir - Molí de Brotons (Foto: Albert Esteves, 2015)

TipusMolí
Situació Vall de Marfà. Accés des del camí de Moià a Monistrol de Calders
InterèsEspecial interès Interessant
Situat a l'esquerra de la riera de la Golarda o de Marfà, al costat del salt d'aigua conegut com el Salt de la Tosca. La construcció està ubicada sota la balma que forma la roca. Està documentat des de 1608 i va estar en funcionament fins a mitjan segle XIX. L'any 1863, una sobtada avinguda de l'aigua de la riera va inundar el molí i es van ofegar les vuit persones que formaven la família del moliner.

Per arribar-hi cal prendre el camí forestal que va de Moià a Monistrol de Calders (es pot fer en cotxe, amb precaució). Al cap d'uns 5 kms trobarem un trencall a mà esquerra, amb una cadena que impedeix el pas dels vehicles. Cal seguir a peu pel trencall i, poc abans d'arribar a l'ermita de la Tosca, ja prop de la riera, agafar un corriol a mà esquerra que, en un moment, ens situarà enfront del molí. No hi ha indicadors.

Al moment de fer les fotografies de l'any 2015 surava per tota l'aigua una espessa capa d'escuma blanca, que suposem procedent del polígon industrial de Moià