Església de Sant Martí
(Granera - Moianès)

Granera - Creu al costat de l'església de Sant Martí

Granera - Creu al costat de l'església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2011)

Granera - Església de Sant Martí (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Situació Barri de l'Església. Ctra. BV-1245
El document més antic conservat on s'esmenta l'església de Sant Martí és una relació de l'any 962 on se citen les esglésies veïnes de Sant Julià d'Úixols: la de Sant Sadurní de Gallifa o de la Roca i la de Sant Martí de Granera.

Aquell primer temple pre-romànic va ser refet al segle XIII i remodelat als segles XVII i XVIII. L'església, d'una sola nau i festa amb grans carreus de pedra, està adossada a l'antiga rectoria, convertida en casa de segona residència

Es pot considerar un edifici romànic tardà, molt remodelat però amb alguns elements propis d'aquest estil com la cornisa amb petites mènsules que es pot veure al mur nord i els vestigis de l'antic portal, substituït per una porta nova l'any 1774. També és molt característic l'absis, visible des de l'edifici annex, amb arcuacions de tradició llombarda però molt tardanes. L'any 1613 s'hi van afegir dues capelles laterals. La conversió del campanar d'espadanya en campanar de torre és també d'època barroca.