Església de Santa Maria del Socors
(Collsuspina - Moianès)

Collsuspina - Església de Santa Maria del Socors

Collsuspina - Església de Santa Maria del Socors (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Collsuspina - Església de Santa Maria del Socors (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Plaça Major
De dimensions notables, atesa la demografia del terme, l'església de Santa Maria és un edifici classicista construït entre 1592 i 1600, de l'hereu del Mas Pedrós. Anteriorment l'església parroquial era la de Sant Cugat de Gavadons, molt allunyada del poble. És un edifici d'una sola nau, d'estil gòtic tardà a l'interior i neoclàssic a l'exterior, que encara conserva dos trams de volts ogivals a la nau central, amb nervadures i claus de volta esculpides. L'aspecte exterior de l'edifici es correspon a la reforma efectuada a partir de l'any 1880, quan es van afegir la sagristia i les capelles laterals, el potent campanar de torre i la nova façana. Aquesta va ser remodelada de nou l'any 1906, tal com indica la data inscrita al portal. Inicialment era una capella filial de la parròquia de Balenyà i va adquirir la categoria d'església parroquial el 1897, amb dret a tenir cementiri.