Camí Ral de Manresa a Vic
(Collsuspina - Moianès)

Collsuspina - Camí Ral

Collsuspina - Camí Ral (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusElement singular
Situació Paral·lel a la carretera
Àmpliament documentat des del segle XVIII se sap, però, que el seu origen és una antiga via romana testificada per dos mil·liaris romans apareguts a Tona i a Santa Eulàlia de Ronçana, i que va tenir una gran utilitat durant l'edat mitjana, quan es coneixia com strata francisca (camí francès). Va mantenir la seva funció fins la contrucció de l'actual carretera, l'any 1853. Actualment segueix el seu traçat la GR-177 i, a la sortida del poble, cap el cementiri, hi ha un cartell informatiu que ens recorda el seu pas per aquest indret. En aquest sector, molt transitat per les bicicletes, hi podem trobar diverses fites de pedra.