El Garet
(Collsuspina - Moianès)

Collsuspina - El Garet

Collsuspina - El Garet (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Ctra. N-141, camí veïnal.
Sembla que els orígens remots d'aquest mas s'han de remuntar al segle XI, segons es desprèn de l'acta de consagració de l'església de Gavadons, el 1083. L'edifici actual conserva traces del segle XIII, com els arcs diafragmàtics de la planta baixa, però l'aspecte que ofereix en l'actualitat respon a la remodelació duta a terme al segle XVIII. Al portal adovellat hi ha la data de 1794 i el nom de JOSEPH GARET dins d'un escut. Just un segle després la família Garet en va perdre la propietat a causa d'un préstec no retornat.

El mas està format per un conjunt de construccions, amb un edifici principal que va ser ampliat a la banda sud-est amb una galeria porxada. Compta amb dues garites de vigilància, probablement afegides al segle XIX durant les guerres carlines. Impecablement restaurada, es manté en un excel·lent estat de conservació.