Mina de l'Estany
(L'Estany - Moianès)

L'Estany - Mina de l''Estany, pou de ventilació (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusFonts, pous i safareigs
AutorJosep Morató, Pere Calvet
Situació Sector del Pontarró
L’obra de la mina o séquia d’aigua de l’Estany, pròpiament mina de desguàs o dessecació, és una obra destacable d’enginyeria civil realitzada pels mestres de cases Marià Terricabres, Josep Morató i Pere Calvet entre el 1734 i 1737. Suposava la millora d’una d’anterior amb la finalitat de dessecar l’estany d’aigua natural que hi havia en el gran prat adjacent, d’aquí el nom del poble, per tal d’evitar les epidèmies que sovintejaven i les malalties contagioses que l’aigua estancada originava entre la població i alhora aconseguir més terres de conreu. En relació a les seves característiques, la mina té més de 600 metres de llargada, 400 dels quals soterrats; tres boques d’accés; 10 pous de ventilació i una alçada màxima de 2,20 metres.

Font: Gencat.cat