Ca n'Artés
(Barcelona | Turó de la Peira - Barcelonès)

Barcelona - Ca n'Artés

Barcelona - Ca n'Artés (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Situació Pere Artés, 8
Es tracta d'un antic hostal, d'entre els segles XV-XVI, del qual resten encara un portal adovellat i una finestra gòtica. És a prop de l'església de Santa Eulàlia de Vilapicina i de la cruïlla dels camins de Sant Iscle i de Santa Eulàlia, que anava de Sant Andreu a Horta, al lloc conegut com Els quatre camins. Aquest és part de la xarxa viària i urbana d'origen romà i que es va consolidant en el pla barceloní des d'aleshores fins al segle XIX.

Amb l'església i Can Basté, formen un nucli de població datat ja al segle X o XI, indret de rics cultius. Al segle XIV, fou també territori d'esbarjo i segones residències.

El propietari d'aquesta casa, que dona nom al carrer, era Pere d'Artés, posseïdor de diverses finques a la vall d'Horta. Personatge notable, fou un noble que ocupà càrrecs rellevants al servei de Joan I i Martí l'Humà i gran mecenes.

Originalment de planta baixa i pis, les pedres de la part baixa mostren un origen anterior, potser romà. Va patir un incendi que va mutilar la seva teulada i una de les finestres, així com la compartimentació tant de l'interior com de l'exterior en diverses propietats, amb habitatges i negocis.