Can Basté
(Barcelona | Turó de la Peira - Barcelonès)

Barcelona - Can Basté (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Barcelona - Pont de Can Basté

Barcelona - Pont de Can Basté (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Imatge antiga de Can Basté

Imatge antiga de Can Basté (Foto: Jordi Audet. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. MDC, 1928)

Situació Pg. de Fabra i Puig, 274
Es tracta d'una torre medieval que es reforma a finals del segle XVIII en un casalot segons el gust neoclàssic amb cert luxe de mitjans gràcies a la prosperitat que comporta el conreu de la vinya i la producció de vi (destacable el celler). Els esgrafiats que emmarquen les obertures volen recordar frontons i columnes. Alhora, el propietari està col·laborant en la reedificació l'església de Santa Eulàlia, quan s'afegeix el pont voladís que comunica ambdós edificis.

Havia estat del noble Ramon de Sagarriga, baró de Creixell; però el seu apogeu és amb Antoni Nadal, industrial d'indianes i amb Pau Basté de masover. De Pere Pous i Basses a finals del segle XIX i dels Marès de Can Carabassa a principis del XX. Dels Fargas i dels Rocafort i finalment, propietat municipal.

Can Basté feu les funcions de rectoria quan Santa Eulàlia esdevingué parròquia -1866- i de centre cívic el 1995, un cop restaurat. S'havia utilitzat com a magatzem durant un temps i estava molt deteriorat. S'hi van trobar restes romanes i medievals en la restauració i es varen recuperar les pintures de les façanes.