Sant Pere de Mussarra (Mas Mussarra)
(Monistrol de Calders - Moianès)

Monistrol de Calders - Sant Pere de Mussarra

Monistrol de Calders - Sant Pere de Mussarra (Foto: Albert Esteves, 2016)

Monistrol de Calders - Sant Pere de Mussarra, abans de la restauració

Monistrol de Calders - Sant Pere de Mussarra, abans de la restauració (Foto: Roser Srrra- Invarquit.cultura.gencat.cat, 1982)

Situació Dins el jardí privat del mas Mussarra
Documentada des de l'any 1026, és l'església més antiga del terme i l'única conservada d'estil romànic. Ha estat restaurada modernament i s'hi ha afegit una espadanya, inspirada en el campanar de Santa Cecília de Granera. Està situada al costat del mas Mussarra i no és visitable.

És una petita capella de nau única que originalment estava capçada amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó, ambdós elements desapareguts. Es conserven de l'obra romànica els murs perimetrals i dos portals de punt rodó, adovellats.