Castell de Calders
(Calders - Moianès)

Calders - Castell

Calders - Castell, planta

Calders - Castell, planta (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Accés des de la ctra. de Monistrol, km 36,5
Situat dalt d'un turó que antigament era envoltat per un meandre del riu Calders, es troba actualment enrunat. Amb prou feines en resta una part de la torre mestra, d'uns 7 m d'alçada, i alguns panys discontinus de la muralla. Hi ha uns fragments de mur que podrien correspondre a la capella del castell, dedicada a Santa Maria. També hi ha les restes d'una construcció, també enrunada, sota la qual hi ha un soterrani cobert amb volta apuntada, probablement una vella cisterna.

El castell de Calders està documentat des de 956. El primer senyor esmentat és Sendred o Domnuç de Calders (984), que el devia tenir en feu dels comtes de Barcelona, i que el va retenir fins al segle XIV. N'eren castlans els Viladecavalls. L'any 1347, Bernat de Talamanca va adquirir-ne la jurisdicció al rei Pere el Cerimoniós i, cap a la fi d'aquell segle, en va fer obres d'ampliació, probablement inacabades. AL segle XV va passar a la família Planella i d'aquesta, per enllaç matrimonial, als Amat, barons de Maldà, i posteriorment als marquesos de Castellbell.