Colònia Jorba
(Calders - Moianès)

Calders - Colònia Jorba. Casa del director

Calders - Colònia Jorba. Casa del director (Foto: Albert Esteves, 2016)

Calders - Colònia Jorba. Casa del director (Foto: Valentí Pons, 2024)

Situació Accés des de la ctra. de Manresa a Moià, km, 10,8
L'industrial Pere Jorba i Gassó (Calaf, 1849 - Manresa, 1927) va ser l'impulsor d'aquest complex tèxtil, a partir de l'any 1892. La colònia es va construir en cinc anys. L'any 1903 s'hi va instal·lar una comunitat de monges del Sagrat Cor. Posteriorment (1906) es construí, molt a prop, la central elèctrica. Hi van arribar a treballar més de 200 obrers, la majoria dones. L'any 1981, amb la crisi del sector tèxtil, es va liquidar la firma Jorba y Mir, S.A., nom comercial que havia adoptat la colònia. Els hereus de la família propietària mantenen la propietat dels edificis, ara ocupats per petites indústries i per antics treballadors o estiuejants.

El conjunt està situat a tocar del riu Calders, aprofitant un meandre. Consta de tres naus industrials, els habitatges dels obrers i alguns els edificis de serveis, entre els quals l'escola i una capella. A la nau més àmplia s'hi va instal·lar la secció de tissatge, que va arribar a tenir més de 200 telers. La casa del director estava situada abans d'entrar a la colònia, al costat de la carretera.