Carrer Manresa (antic Camí Ral)
(Calders - Moianès)

Calders - Carrer Manresa (Foto: Albert Esteves, 2016)

Calders - Llinda d'una casa del carrer Manresa

Calders - Llinda d'una casa del carrer Manresa (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Carrer Manresa
El Camí Ral era la ruta que des de l'època medieval, i en alguns casos remuntant-se a l'època romana, comunicava els grans nuclis urbans. El camí carreter que comunicava Vic amb Barcelona per Moià és, de fet, l'origen de Calders, i el seu traçat urbà, allargassat, és fruit de la construcció de cases a banda i banda del camí, el que ara és el carrer Manresa. El traçat enllaçava en l'actual plaça Major i continuava pel carrer Raval i l'Hostal i seguia pel carrer Moià cap a l'antic camí de Trullàs. Va ser el camí principal fins a la construcció de la carretera de Manresa a Vic, l'any 1853.

L'actual carrer Manresa seguix el traçat original i conserva en gran mesura l'aspecte que deuria tenir al segle XVIII, quan es van construir la major part de les seves cases. Malgrat les inevitables transformacions dels XIX i el XX, es conserven encara portals i finestres originals, alguns d'ells inscrits amb el nom del propietari i la data de construcció.