Santa Eugènia del Gomar
(Moià - Moianès)

Moià - Santa Eugènia del Gomar

Moià - Santa Eugènia del Gomar (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Crtra. Moià a Vic, km 32,4
Situada al costat de la masia del Gomar, només es conserven algunes restes perimetrals, les quals han estat consolidades i rehabilitades modernament.

L'origen d'aquesta capella és força antic, apareix documentada l'any 951, i durant els segles XI i XII va tenir caràcter parroquial. Posteriorment, va passar a ser sufragània de Santa Coloma Saserra. Va mantenir el culte fins al segle XVII i l'any 1878 va ser agregada a la parròquia de Collsuspina.

Era una petita capella rural d'una sola nau, capçada amb un absis quadrangular, que és la part més ben conservada. La nau, més alta que l'absis, era coberta segurament per una encavalcada de fusta. Per la tipologia de l'aparell es pot considerar una obra d'inicis del romànic, segurament del segle X. A la façana de tramuntana han aparegut les restes d'un primitiu absis de cronologia més antiga, que fa pensar que el primer temple tenia una orientació perpendicular a l'actual.