Església de Santa Maria de Moià
(Moià - Moianès)

Moià - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2016)

Moià - Església de Santa Maria (Foto: Alberto González Rovira, 2018)

AutorPere Torrents
Situació Plaça Major
InterèsEspecial interès Interessant
El seu origen es remunta al segle X, quan va ser construïda a instància de Sunyer, comte de Barcelona i va ser consagrada, l'any 939 pel bisbe de Vic, del qual va passar a dependre. Aquesta dependència va durar fins l'any 1131, quan va ser cedida al monestir de Santa Maria de l'Estany. L'any 1592, quan el papa Climent VIII va secularitzar el monestir, els canonges de l'Estany es van traslladar a Santa Maria de Moià. La comunitat de preveres es va convertir en una de les més influents de Catalunya.

L'edifici actual va ser iniciat l'any 1674 i es va allargar fins a mitjan segle XVIII. Hi va participar el tracista Pere Torrents. Entre 1684 i 1726 es va alçar la torre del campanar, entre 1730-36 el creuer i el presbiteri, i entre 1709 i 1749 la capella del Santíssim.

És un temple de treus naus, amb planta de creu llatina i cúpula al creuer, al costat del qual hi ha la capella del Santíssim Sagrament. A la banda de migdia hi ha el campanar, de planta octogonal, i a la banda nord el baptisteri. De la façana principal (1677-83) en destaca la gran portalada barroca, amb columnes salomòniques, articulada a tres nivells, i considerada entre les més notables del barroc català. A la façana de tramuntana hi ha una altra portalada (1677), més modesta, d'estil semblant.