Palau del Marquès d'Alella (Palau Muñoz Ramonet)
(Barcelona | Galvany - Barcelonès)

Barcelona - Palau del Marquès d'Alella

Barcelona - Palau del Marquès d'Alella (Foto: Albert Esteves, 2018)

Barcelona - Palau del Marquès d'Alella (Foto: Carles Fargas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1921)

AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Muntaner, 282-290
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici senyorial amb jardí, amb la façana principal abocada al carrer Muntaner i que confronta també amb els carrers Marià Cubí i Avenir. Va ser construït entre 1913 i 1918 per encàrrec de Ferran Fabra i Puig, marquès d'Alella, vinculat a l'empresa tèxtil Fabra i Coats, de Sant Andreu. El projecte va ser encarregat a Enric Sagnier, que va concebre un palauet classicista, amb elements ornamentals extrets del repertori plateresc, amb alguns detalls modernistes. Destaca especialment el gran escut dels marquesos d'Alella.

L'any 1933, els problemes financers van obligar el marquès a alienar una part dels terrenys del jardí. I l'any 1945 la seva filla va haver de vendre la casa a l'empresari Julio Muñoz Ramonet, el qual hi va viure fins a l'any 1985, i el va deixar en herència a l'Ajuntament de Barcelona. Després de molts anys de litigi amb les filles de Muñoz, finalment l'Ajuntament va poder assolir-ne la propietat definitiva.