Escola Pia Balmes
(Barcelona | Galvany - Barcelonès)

Barcelona - Escoles Pies, Balmes, 208 (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusEdifici escolar
AutorDomènec Sugranyes Gras
Situació Balmes, 208 / Travessera de Gràcia, 91
Edifici projectat pel reusenc Domènec Sugranyes, deixeble de Gaudí, construït entre els anys 1928 i 1936. El solar havia estat adquirit l'any 1926. L'any 1936 els religiosos van ser expulsats de la casa, que no va ser recuperada fins al final de la Guerra. L'any 1943 es va fer una remunta de dos pisos, molt evident, que queda damunt de l'antiga cornisa. Entre 1952 i 1957 es realitza una ampliació al solar annex del carrer Balmes, obra de Jaume Mestres Fossas, amb relleus d'Antoni Tàpies a la façana.

L'edifici es desplega en un ampli xamfrà, concebut dins dels paràmetres estètics del noucentisme classicista, L'ornamentació se circumscriu als discrets frontons de les sobrellindes i s'emfasitza al que en origen era el pis superior, on hi ha relleus i pilastres de capitell jònic. Assoleix un especial protagonisme la portada de Travessera, d'estil neobarroc, amb un relleu de sant Josep de Calassanç, fundador de l'orde dels escolapis.