Edifici Mercuri
(Barcelona | Galvany - Barcelonès)

Barcelona - Via Augusta, 59. Relleus de Subirachs, abans de la reforma (Foto: Anna Corcoll, 2020)

Barcelona - Via Augusta, 59. Mosaic de Subirachs, abans de la reforma

AutorÒscar Tusquets Blanca (reforma) / Jordi Mir Valls (edifici original)
Situació Via Augusta, 59
L'edifici Mercuri, construït l'any 1968, va renovar completament el seu aspecte exterior després de la reforma duta a terme per Òscar Tusquets (amb Carles Díaz i Pep Alaín) l'any 2006. Donat que l'edifici comparteix mitgera amb la casa racionalista de Rodríguez Arias, es va fer un disseny que, malgrat l'enorme volum l'edifici a renovar, afavorís la relació entre les dues façanes. Així, l'acabat de les sis primeres plantes es va enrasar amb la façana original de l'edifici veí, i a les tres superiors se'ls va donar un tractament semblant al de la remunta que va fer el mateix Rodríguez Arias. En canvi, van fer retirar els detalls ornamentals que Subirachs havia concebut per a les finestres del primer edifici.

L'any 2019 va ser transformat de nou per una immobiliària alemanya per convertir-lo en pisos de lloguer i això va produir una notable alteració de les façanes.

Molt visible a l'angle de la coberta, hi ha una obra en bronze i ferro de l'escultor Subirachs, Caduceu, que és el símbol d'Hermes-Mercuri, compost per dues serps entrellaçades (1966-67) i que s'ha conservat en la darrera reforma.