Palau dels Cervelló
(Barcelona | Carrer Montcada - Barcelonès)

Barcelona - Palau dels Cervelló (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Palau dels Cervelló (Foto: Anna Corcoll, 2024)

Barcelona - Palau dels Cervelló (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Montcada, 25
InterèsEspecial interès Interessant
Palau refet bàsicament durant el segle XVI, aprofitant les estructures d’una construcció anterior, del segle XV que integrava elements encara més antics. Posteriorment va ser objecte de noves reformes, especialment als segles XVII i XVIII.

En època medieval, i fins al segle XVII, va ser la residència de la noble família dels Cervelló. Cap a 1620 va passar als Giudice, una important nissaga de comerciants i naviliers genovesos. L'any 1681 era propietat de Francesca Júlia de Cordelles i Giudice, casada amb Lluís de Vilana i de Boixadors, de la qual va passar al seu fill, Antoni de Vilana i de Cordelles-Giudice. El 1769 era heretada per Vicenç Antoni de Figuerola i de Vilana. Dels Figuerola va passar als Magarola pel matrimoni de Josepa de Figuerola i de Vilana amb Miquel Joan de Magarola i de Clariana. I el 1830, en virtut de la resolució d'un litigi patrimonial, va passar a formar part del patrimoni dels Dalmases. L'any 1916, Maria del Carme de Dalmases i d'Olivart, casada amb Carles de Fontcuberta, va rebre el títol de marquesa de Vilallonga. La façana va ser restaurada, l'any 1959, per Adolf Florensa. Des de 1974 i fins a 2012 va allotjar la galeria d'art Maeght. El 2015, va acollir la Fundació Gaspar i, des de 2021, el Moco Museum.

L’edifici s’articula entorn del pati interior, on hi ha l’escala coberta, amb arcs rampants. És en aquesta part de la casa on es troben més elements del segle XVI, columnes, capitells o motllures, de tipus renaixentista.

La façana, gòtica, és una de les millors del carrer, feta amb carreus de pedra perfectament escairada. El portal és adovellat, probablement del segle XV Les antigues finestres coronelles van ser substituïdes, al segle XVII, pels actuals balcons, les obertures dels quals es perfilen amb guardapols motllurats. Al damunt hi ha una galeria de solana, sota la qual brollen quatre gàrgoles llises per on s’aboca l’aigua de la teulada.