Palau Dalmases
(Barcelona | Carrer Montcada - Barcelonès)

Barcelona - Palau Dalmases (Foto: Rossend Gri, 2017)

Barcelona - Palau Dalmases (Foto: Albert Esteves)

Barcelona - Palau Dalmases (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

Situació Montcada, 20
Necessita intervenció urgent
Edifici senyorial del segle XVII fruit de la reforma d'un edifici anterior gòtic, la casa Boixadors, del qual en resten alguns elements interessants. D'entre aquests, cal destacar, la volta estrellada de la capella- a la planta noble-, atribuïda al taller Claperols (per bé que també es qualifica de neogòtica). Segons la primera hipòtesi, es tracta d'uns relleus altament simbòlics, però de significat incert. Són àngels músics, amb un estol variadíssim d'instruments d'època, que envolten la clau, on hi ha una Epifania.

La façana és simple, amb els balcons emmarcats amb carreus i perfilats amb motlluratge esculpit, i un seguit de gàrgoles esculturades sota el ràfec. Imponent és l'escala del pati interior, on destaquen les esplèndides columnes salomòniques que sostenen els arcs rampants i el fris esculpit evocant el rapte d'Europa i el carro de Neptú, acompanyats de nàiades, tritons, nens, músics i joves ballant.

Damunt l'escala, s'obre un saló de doble altura, amb pintures de tema també mitològic, obra de Pau Rigalt. I un patí alt posterior, enjardinat i amb una font. Són dues de les intervencions del segle XIX i XX -1830, 1890 (Josep Pellicer), 1907 (Domènech i Montaner) i 1959-62, d'Adolf Florensa. Aquí va reunir-se l'Acadèmia dels Desconfiats, fundada per Pau Ignasi Dalmases.