L'Asil Bressol del Nen Jesús
(Barcelona | Carrer Montcada - Barcelonès)

Barcelona - Asil Bressol del Nen Jesús (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Asil Bressol del Nen Jesús (Foto: Albert Esteves, 2010)

Barcelona - Asil Bressol del Nen Jesús (Foto: Albert Esteves, 2017)

Barcelona - Asil Bressol del Nen Jesús (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Asil Bressol del Nen Jesús (Foto: Francesc Ribera Colomer -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1956)

Barcelona - Asil Bressol. Descobriment de la galeria superior

Barcelona - Asil Bressol. Descobriment de la galeria superior (Foto: Francesc Ribera Colomer -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1955)

Barcelona - Asil Bressol del Nen Jesús. Finestra gòtica descoberta al pati interior

Barcelona - Asil Bressol del Nen Jesús. Finestra gòtica descoberta al pati interior (Foto: Francesc Ribera Colomer -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1956)

Barcelona - Asil Bressol. Pati interior un cop restaurat

Barcelona - Asil Bressol. Pati interior un cop restaurat (Foto: Francesc Ribera Colomer -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1959)

Barcelona - Junta de Dames al voltant de la Marquesa de Comillas, el dia de la inauguració de l'Asil (Foto: Frederic Ballell -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1908)

Situació Carrer Montcada, 18
El nom li prové de l'Asil Bressol del Nen Jesús, instal·lat en aquest palau a començament del segle XX. És un edifici de finals del gòtic, del segle XV, amb trets renaixentistes. Té un pati interior on neix l'escala que porta a la planta noble. La façana és senzilla, amb portals adovellats i una galeria d'arcs rebaixats descoberta i restaurada l'any 1955. A l'interior hi ha un pati amb escala, arqueria i finestra triforada. S'atribueix la seva autoria a Antoni Carbonell.

L'Asil va ser fundat l'any 1908 per Francesca Cañadó. Era una casa d'acollida d'infants on les mares treballadores podien deixar els seus infants durant el dia, a càrrec de les monges franciscanes. Encara en funcionament, està considerada com la llar d'infants més antiga de Barcelona i una de les primeres d'Europa.