Torre del Governador
(Alella - Maresme)

Alella - Torre del Governador

Alella - Torre del Governador (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorGeneral Guitart Lostaló / Josep Goday Casals (ampliació)
Situació Camí de Martorelles, 2 / Del Greny
L'enorme finca coneguda com la Torre del Governador està constituïda per un conjunt d'edificis d'estils ben diferents. Va ser propietat de Pere de Cardona i Requesens, governador general de Catalunya a mitjan segle XVI. Després va pertànyer als comtes de Santa Coloma (segles XVIII i XIX) i el 1890 va passar a mans d'Antoni Borrell Folch, polític i financer. Va ser Borrell qui va encarregar a l'arquitecte modernista General Guitart i Lostaló la construcció dels elements més emblemàtics del conjunt: el pont ogival flanquejat per dues torres quadrades, el cos cilíndric que hi ha a l'entrada del carrer del Greny o el castell fantasiós que hi ha al cantó nord. Tot plegat inscrit dins el vessant medievalista d'inspiració nòrdica del Modernisme (vegeu fitxa separada). A la mort de Borrell (1910), per voluntat testamentària, la hisenda va ser destinada a l'ensenyament. Va ser regentat per les Escoles Pies fins a l'any 2001, quan va ser venuda a una immobiliària per ser convertida en hotel de luxe.

L'edifici escolar, format per diversos cossos el principal dels quals té forma de ela, és d'estil neoclàssic. Consta de planta baixa i quatre pisos, però els dos superiors van ser alçats l'any 1925, quan es va inaugurar l'escola. L'any 1928 es va construir un nou bloc davant de la capella, per allotjar als alumnes interns, ampliació projectada per Josep Goday. A la part central de l'edifici hi ha la torratxa damunt la qual se situa l'estructura de ferro del campanar.