Església parroquial de Sant Bartomeu
(Roda de Berà - Tarragonès)

Roda de Barà - Sant Bartomeu

Roda de Barà - Sant Bartomeu (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Plaça de l'Església
Hi hagué una primitiva església romànica, documentada des del segle XIII, que va ser substituïda per un nou temple, més ampli, al segle XVII. Amb l'increment de població dels segles XVIII i XIX l'edifici es va quedar petit i, a la fi d'aquell darrer segle, va ser ampliada en la seva llargada i es va construir la nova façana i el campanar.

La façana, neoclàssica, té una rosassa i una gran portalada flanquejada per dues columnes estriades amb capitell corinti, que sostenen un timpà semicircular. El campanar està format per tres cossos, una base quadrangular, un cos octogonal més alt i, més amunt, separat per una terrassa, un tram més estret coronat amb cúpula.

L'interior va ser reformat l'any 1997 i es van suprimir les capelles laterals. La taula de l'altar major, l'urna-sagrari del Santíssim i el cancell de l'entrada van ser dissenyats per Josep M. Jujol.