Torre del Cucurull
(Roda de Berà - Tarragonès)

Roda de Barà - Torre de Cucurull (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Roda de Barà - Torre de Cucurull (Foto: Ricard Ballo, 2007)

Roda de Barà - Torre de Cucurull (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Muntanya dels Molins. Carretera de Roda a Bonastre
Torre de planta circular situada dalt d'un turó, al capdamunt de la muntanya dels Molins. Té planta circular i està construïda amb pedres no gaire grans, sense treballar excepte les més baixes, unides amb morter de calç. Podria haver estat construïda al voltant del segle X. És possible que es tracti d'una torre de defensa, documentada l'any 1088, però també s'ha apuntat la possibilitat de que es tracti de la torre mestra del desaparegut castell de Roda.

Com es pot observar comparant les fotografies de 2021 amb les de 2007, la torre va ser objecte de rehabilitació amb l'objectiu de consolidar-la, atès l'evident perill d'esfondrament. La intervenció es va dur a terme a finals de 2011.