Passeig dels Anglesos i Passeig de Mar
(Caldes d'Estrac - Maresme)

Caldes d'Estrac - Passeig dels Anglesos

Caldes d'Estrac - Passeig dels Anglesos (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1921)

Caldes d'Estrac - Passeig dels Anglesos (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Passeig dels Anglesos
Els establiments de banys termals i l'arribada del ferrocarril a mitjan segle XIX, fan fer de Caldetes un dels destins d'estiueig més tradicionals de la burgesia barcelonina. A partir de 1883, quan hi va construir la seva torre el segon marquès de Comillas, s'inicia l'època daurada de Caldes, i moltes altres famílies adinerades aixequen els seus xalets arran de platja. A partir de 1917 s'inicia la urbanització del passeig dels Anglesos i el famós casino Colón viu uns anys d'autèntica follia fins que la dictadura de Primo de Rivera prohibeix el joc. Testimoni d'aquella època d'esplendor són alguns dels xalets modernistes i noucentistes que han arribat als nostres dies, la major part construïts entre 1915 i 1920. Dissortadament se n'han perdut altres, com la casa Barberà "la Vilana" (obra de Salvador Sellés, 1914) o la construïda per l'arquitecte argentí Federico Tàrrega el 1920 (en primer pla a la foto de Josep Salvany).