Fàbrica Carbonell Reverter
(Canet de Mar - Maresme)

Canet - Fàbrica Carbonell Reverter (postal antiga)

Canet - Fàbrica Carbonell Reverter (Foto: José Luís Mendieta, 2008)

AutorJosep Puig i Cadafalch
Situació Riera Lledoners, 111
La fàbrica de gèneres de punt es deia originalment Susagna Carbonell i va ser promoguda pels industrials Frederic Susagna i Joan Carbonell Paloma. El fet que hi hagi ara esgrafiat el nom de Joan Carbonell Reverter és perquè posteriorment va passar al fill de Joan Carbonell. Va ser projectada l'any 1897-98 per Puig i Cadafalch. En resta només el mòdul d'entrada, on hi havia la maquinària de vapor, de maó vist.

D'un article signat per l'historiador Carles Sàiz i Xiqués, publicat a la revista El Sot de l'Aubó i que ens ha fet arribar el seu autor, n'hem extret la següent informació:
Joan Carbonell Paloma, que residia a Barcelona -malgrat ser de Canet i tenir-hi la fàbrica-, va entrar en contacte amb l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch -que feia poc que s’havia traslladat a viure a la ciutat comtal- i li encarregà el projecte de la nova fàbrica. Certament, en aquell moment, Puig i Cadafalch no havia projectat mai un edifici industrial, malgrat la força de la indústria
tèxtil a Catalunya. Per tant, en aquell projecte l’arquitecte partia de zero si bé ja comptava al darrere amb l’experiència de les grans naus dels Cellers Codorniu, a Vilafranca del Penedès. De fet, si mirem els esbossos a llapis de la fàbrica Carbonell, alguns fins i tot tenen més l’aire de les Caves de Sant Sadurní que no pas d’un edifici destinat a la producció del gènere de punt. El nou complex fabril es va anar projectant durant el 1897 i a finals d’any es va fer la subhasta de les obres que van anar a càrrec dels mestres de cases Martí Isern i Joan Solà. Les obres van començar a inicis de 1898 i van durar tot l’any fins que a principi de 1899 es va poder engegar la fàbrica.