Granja cistercenca d'Ancosa
(La Llacuna - Anoia)

La Llacuna - Granja d'Ancosa

La Llacuna - Granja d'Ancosa (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí de la Plana d'Ancosa
La Plana d'Ancosa va ser cedida pels comtes de Barcelona als monjos cistercencs de Valldaura, que s'hi van instal·lar, l'any 1155. Pocs anys després, potser degut a la manca d'aigua, van decidir traslladar-se a Santes Creus i el lloc va romandre com una granja d'aquest monestir, on consta que el mateix segle hi van anar a viure cinc famílies pageses. Al segle XIV encara hi havia tres focs.
Les ruïnes estan situades molt a prop de la casa d'Ancosa, una gran masia d'època més tardana. Van ser excavades entre 1981 i 1983. Resten dempeus els murs d'una nau, els fonaments d'una altra i els d'una cambra més petita, tot plegat obra bàsicament del segle XII.