Església de Santa Maria
(La Llacuna - Anoia)

La Llacuna - Església de Santa Maria, interior (Foto: Albert Esteves, 2009)

La Llacuna - Església de Santa Maria, pica baptismal

La Llacuna - Església de Santa Maria, pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Plaça Major
El nucli urbà de la Llacuna va estar vinculat a l'antic priorat benedictí de Santa Maria, documentat des del segle XI. La seva església estava situada a l'actual plaça de Foratmicó (els seus absis van quedar tapiats l'any 1980 dins una casa de la plaça). al seu voltant es van alçar les primeres cases del poble. Cap al segle XIV, a l'actual plaça Major, es va fundar l'Hospital, amb la capella de Nostra Senyora de Natzaret. Aquesta va ser substituïda l'any 1620 per l'actual temple, les obres del qual es van enllestir el 1676. Consta d'una sola nau coberta amb voltes de creueria, sis capelles laterals i absis poligonal. Al portal és de llinda recta i originalment estava coronat amb un frontó triangular. L'altar neoclàssic és del 1858.